Standing like a tree

De belangrijkste dingen in het leven zijn met ons verstand nauwelijks uit te leggen, je moet het ervaren. Zo is het ook met de workshop ‘Standing like a tree’. Staan-als-een-boom of ‘Standing like a tree’ is in het Westen nauwelijks bekend. In China daarentegen zijn er duizenden mensen die deze vorm dagelijks oefenen als onderdeel van ‘qigong’ en zo actief omgaan met stressmanagement en het vinden van de balans. 

Qi gong is een groot onderdeel van het Chinese straatbeeld. Qi gong is een onderdeel van de eeuwenoude Chinese leer waarbij men hun lichamelijke en geestelijke gezondheid in balans houden. Ademhalingsoefeningen zijn een belangrijk onderdeel van deze leer. Bij Qi gong beweegt men op een voorgeschreven patroon waarbij de bewegingen herhaalt wordt. Op deze manier wordt geprobeerd de balans in het het lichaam en de geest te herstellen. 

Balans

De balans vinden is in de hedendaagse samenleving erg belangrijk. Steeds meer mensen ervaren stress of een te hoge werkdruk en met stressmanagement wordt steeds bewuster omgegaan. Het aantal meldingen van overspannenheid en burn-out als beroepsziekte is sinds 2012 flink gestegen. In 2015 werden er 1.989 meldingen gedaan door bedrijfsartsen van overspannenheid en burn-out (Hooftman et al., 2016). Dit is bijna een kwart van het totaal aantal meldingen dat dat jaar bij het NCvB binnenkwam, zo blijkt uit een onderzoek van volksgezondheidenzorg.info.

Kom uit die bureaustoel, vergader staand en leef langer!

Nederlanders zitten volgens Van der Ploeg (onderzoeker VU medisch centrum) het meest van alle Europeanen. 45,6 procent van de Nederlanders ouder dan 15 zit gemiddeld zeven uur of meer per dag. Ter vergelijking, voor de Duitsers is dit gemiddeld 5,8 uur en voor Belgen gemiddeld 5,7 uur. We zitten bovendien ook nog eens 85 procent van onze vrije tijd.

De kans op vroegtijdig overlijden is 15 procent voor wie gemiddeld tussen de 8 à 11 uur zittend doorbrengt. Dit percentage stijgt naar 40 procent voor wie meer dan 11 uur per dag z’n stoel niet afkomt. Van der Ploeg: ‘Als je zit gebruik je je spieren nauwelijks, vooral je beenspieren niet en dan zijn de grootste spieren in je lichaam. Als je die spieren niet gebruikt, wordt het vet en het suiker uit je bloed minder snel opgenomen en daardoor heb je een hoger risico op hart en vaatziekten en het ontwikkelen van diabetes.’

Neem vrijblijvend contact op voor een kennismakingsafspraak of vraag hier meer informatie aan over ‘Staan als een boom’

Gebruik dit formulier om contact op te nemen.

Is ‘Standing-like-a-tree’ niet helemaal wat je zoekt?
Kies de mentale training die bij je past!

In de media