Mentale trainingsprogramma’s
Mentale training iets voor jou, je team of je kind?
Ook in Nederland raakt men inmiddels steeds meer overtuigd dat mentale training – naast technische, tactische en fysieke training – onmisbaar is voor elke (top-) sporter om optimaal te presteren. Mentale training is dus voor winnaars en zeker niet alleen voor sporters of teams ‘met een probleem’.
NLsportpsycholoog® verzorgt mentale training en begeleiding, workshops en lezingen voor individuele sporters, teams, sportclubs, ouders en trainer/coaches. De inhoud en omvang worden altijd nader afgestemd op jouw specifieke hulpvraag of interesse.
Kies hier jouw mentale training
- Gastpresentatie over de mentale ‘Basic Skills’;
- Mentale training voor De individuele sporter;
- Mentale training voor Teams;
- Mentale training voor Coaches en trainers;
- Mentale training voor Sportouders;
- East meets West: Chi in de Sport (uniek in NL!);
- Workout: Mindboxing®.
1. Gastpresentatie: mentale ‘Basic Skills’
Wat is mentale training eigenlijk? Een introductieworkshop over MTB (Mentale Training en Begeleiding) maakt sportwetenschappelijke kennis begrijpelijk en toepasbaar voor iedereen die met sport te maken heeft. Het doel is meer inzicht en kennis te verwerven met betrekking tot het trainen van mentale vaardigheden.
Onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn: doelen stellen, motivatie, spanningscontrole, concentratie en aandacht, zelfspraak, visualisatie en gedachten sturen. Daarnaast is het mogelijk om een Persoonlijke Prestatie Vragenlijst per deelnemer of een specifiek thema te behandelen. Bijvoorbeeld ‘Omgaan met winst en verlies’, ‘Wedstrijdspanning’, ‘Biofeedback & hartcoherentie’ of andere sportpsychologische thema’s.
JA, ik wil meer weten over een Gastpresentatie: mentale ‘Basic Skills’: Mail NLsportpsycholoog® KLIK HIER of neem contact op via de contactpagina van onze website: KLIK HIER
2. Mentale training voor de individuele sporter
Wat maakt een winnaar tot winnaar? Talent alleen is onvoldoende om een ‘winnaar’ te worden en vooral te blijven.Wil jij het optimale uit je sportcarrière halen, grenzen verleggen en jezelf continu verbeteren? Maak dan vrijblijvend een intake-afspraak met NLsportpsycholoog®.
Aan de hand van het intakegesprek en het invullen van een vragenlijst wordt een Persoonlijk Prestatie Profiel (PPP) opgesteld. Vervolgens worden er gericht mentale vaardigheden aangeleerd en geïmplementeerd binnen je bestaande fysieke, technische en tactische trainingsprogramma. Afgestemd op het seizoen: voorbereiding, wedstrijd of naseizoen. Na een traject van 6 bijeenkomsten van een uur beschik je over meer zelfkennis en zal het gebruik van de aangeleerde psychologische succesfactoren je individuele sportprestaties zichtbaar verbeteren .
JA, ik wil vrijblijvend een intake-afspraak maken of meer informatie ontvangen over ‘Mentale training voor de individuele sporter’: Mail NLsportpsycholoog® Klik HIER of neem contact op via de contactpagina van onze website: KLIK HIER
3. Mentale training voor teams
Lukt het jouw team prestaties neer te zetten die voor een groep individuen onhaalbaar zouden zijn? TEAM staat voor Together Everyone Achieves More. Lang niet elke groep individuen bereikt automatisch de fase van optimale samenwerking en presteren.
NLsportpsycholoog® brengt teamprocessen in kaart en verbetert de samenwerking. Bijvoorbeeld door het opstellen van individuele prestatieprofielen (MBTI – Action Type). De exacte aanpak is afhankelijk van de fase waarin een groep sporters verkeert. Bijvoorbeeld een nieuwe groep voor aanvang van het wedstrijdseizoen zonder conflicten, of juist een bestaand ‘team’ halverwege de competitie met veel conflicten. Samen beantwoorden we de vragen: (1) Waar zijn we nu?, (2) Waar willen we heen? en (3) Hoe komen we daar?. Eén bijeenkomst van 120 minuten kan soms al het verschil maken tussen de titel wel of niet dit seizoen pakken!
JA, ik wil vrijblijvend een kennismakingsafspraak maken of meer informatie ontvangen over ‘Mentale training voor teams’: Mail NLsportpsycholoog® Klik HIER of neem contact op via de contactpagina van onze website: KLIK HIER
4. Mentale training voor coaches en trainers
Elke coach of trainer streeft naar optimale begeleiding van zijn of haar sporter of team. Naast technische, tactische en fysieke factoren, krijg je hierbij ook te maken met mentale factoren. Welke mentale factoren kun je integreren in je ‘gewone’ training? Hoe laat je sporters mentaal optimaal presteren? Wat is de uitwerking van mijn coachingstijl op de ontwikkeling en het plezier van mijn sporter en/of team?
Op deze vragen en vragen over ‘teambuilding’, ‘conflicthantering’, ‘feedback’ en nog veel meer, biedt NLsportpsycholoog® coaches en trainers praktische handvatten. Een trainer-coachcursus wordt in overleg op maat gesneden en duurt gemiddeld drie avonden.
JA, ik wil vrijblijvend een kennismakingsafspraak maken of meer informatie ontvangen over ‘*Mentale training voor coaches en trainers*’: Mail NLsportpsycholoog® KLIK HIER of neem contact op via de contactpagina van onze website: KLIK HIER
5. Mentale training voor sportouders
Ouders van talentvolle jonge sporters willen het beste voor hun kind. Naast hun rol als ‘gewone’ ouder fungeren sportouders ook als chauffeur, trainer, coach, psycholoog en sponsor. Amerikaans onderzoek onder ruim 1300 sportouders en jeugdcoaches heeft aangetoond dat 42% van de respondenten aangeeft dat hun kinderen last hebben van twijfels en negatieve gedachten over hun prestaties. Aansluitend rapporteert 70% van de sportouders dat hun grootste uitdaging is het talent van hun kinderen optimaal te laten ontwikkelen, zonder dat zij teveel druk uitoefenen op hun sportkinderen.
NLsportpsycholoog® biedt ouders en verenigingen een interactieve workshop van 2.5 uur, met advies en antwoorden op de vraag: “Hoe begeleid je als ouder je kind (mentaal) naar sportief succes, zonder dat hij of zij plezier in het sporten verliest en zijn/haar schoolprestaties hieronder lijden?”. Na afloop ervaren ouders meer zicht op hun eigen rol en gedrag als sportouder en leert men mentale barrières bij het kind beter herkennen en hem of haar hierin te begeleiden.
JA, ik wil vrijblijvend een kennismakingsafspraak maken of meer informatie ontvangen over ‘*Mentale training voor sportouders*’: Mail NLsportpsycholoog® KLIK HIER of neem contact op via de contactpagina van onze website: KLIK HIER
6. East meets West: Chi in de Sport
Flow of Chi? Westerse kennis of Oosterse wijsheid?
Drs. Jan Sleijfer is naast SPORTPSYCHOLOOG VSPN®, ook erkend therapeut Traditional Chinese Medicine RBCZ® en docent Martial Arts aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij verbaast zich vaak over het feit dat wetenschappelijke begeleiding in de sport eenzijdig Westers is georiënteerd. Amerikaanse mentale termen als ‘flow’, ‘self-talk’, ‘visualisation’ en ‘goalsetting’ zijn eerder regel dan uitzondering.
Wat weet een gemiddelde sporter of coach over ‘chi’ of ‘qi’, ‘yin en yang’ en ‘wuxing’? Toch zijn het deze principes die in het Oosten al eeuwenlang worden gebruikt om (mentaal) het beste uit mensen naar boven te halen.
Wil jij meer weten over mentale training vanuit een Aziatisch perspectief en hoe sporters ‘chi’ kunnen aanwenden voor een topprestatie?
Neem dan vrijblijvend contact op: Mail NLsportpsycholoog® KLIK HIER of neem contact op via de contactpagina van onze website: KLIK HIER
7. Workout: Mindboxing®
Topturnsters met bokshandschoenen aan? Voetballers, hockeyers of volleyballers die klappen uitdelen? In de workout Mindboxing® kan het allemaal!
Deelnemers worden in beweging gezet en letterlijk uitgedaagd om ook in de boksring te komen. Daar gaat het om incasseren en klappen uitdelen. Het gevecht aan te gaan met jezelf! Er wordt veel gewerkt in tweetallen Na afloop staat men steviger in de schoenen, hebben de deelnemers leren scoren tussen hun oren én is de teamgeest versterkt.
Drs. Jan Sleijfer is niet alleen sportpsycholoog, maar al 20 jaar vechtsportleraar. Hij geeft les in martial arts aan studenten op de Hogeschool van Amsterdam en traint agenten en gevangenisbewaarders adequaat op te treden in extreem risicovolle situaties. Niet alleen verbaal, maar ook fysiek.
Nieuwsgierig? Neem dan vrijblijvend contact op. Mail NLsportpsycholoog® KLIK HIER of neem contact op via de contactpagina van onze website: KLIK HIER